Povrat sedam miliona KM od Elektroprivrede

Bez autora
Jul 30 2012

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine do 1. januara 2013. Tuzlanskom kantonu treba isplatiti sedam miliona i 114.000 maraka, kao naknadu za zagađenje zraka iz Termoelektrane Tuzla od 2002. do 2006. godine. Naime, nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Tuzli, predstavnici Elektroprivrede su inicirali razgovore sa Vladom ovog kantona, te sklopili sporazum o izmirenju duga. Tekst sporazuma, koji će biti potpisan u narednom periodu, usvojen je i na posljednjoj sjednici Vlade TK-a. Vlada je izašla u susret Elektroprivredi da se ova isplata izvrši u šest rata. Tri rate koje podrazumijevaju isplatu zatezne kamate i troškova postupka i tri rate glavnog duga. Ovim sporazumom su tačno definisani datumi. Znači, to je svakog prvog u mjesecu i na šest rata. Išli bi prvo troškovi postupka, koji su oko tri hiljade maraka. Zatim, kompletna kamata, koja bi išla svakog prvog u mjesecu, i ona bi završila do 1. oktobra.

Povrat sedam miliona KM od ElektroprivredeElektroprivreda Bosne i Hercegovine do 1. januara 2013. Tuzlanskom kantonu treba isplatiti sedam miliona i 114.000 maraka, kao naknadu za zagađenje zraka iz Termoelektrane Tuzla od 2002. do 2006. godine.

Naime, nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Tuzli, predstavnici Elektroprivrede su inicirali razgovore sa Vladom ovog kantona, te sklopili sporazum o izmirenju duga. Tekst sporazuma, koji će biti potpisan u narednom periodu, usvojen je i na posljednjoj sjednici Vlade TK-a.

Šest rata

- Vlada je izašla u susret Elektroprivredi da se ova isplata izvrši u šest rata. Tri rate koje podrazumijevaju isplatu zatezne kamate i troškova postupka i tri rate glavnog duga. Ovim sporazumom su tačno definisani datumi. Znači, to je svakog prvog u mjesecu i na šest rata. Išli bi prvo troškovi postupka, koji su oko tri hiljade maraka. Zatim, kompletna kamata, koja bi išla svakog prvog u mjesecu, i ona bi završila do 1. oktobra, kazala je Alisa Bijedić, kantonalna ministrica finansija, dodajući da bi glavni dug trebao biti izmiren od 1. novembra 2012. do 1. januara 2013.

Bijedić je istakla kako glavni dug koji će uplatiti EPBiH ide u kantonalni budžet. Kamata, koja je javni prihod, također, ide u budžet Kantona.

- A što se tiče korištenja sredstava, to je predmet daljih razgovora. Radi se o sredstvima koja trebaju biti namjenski usmjerena, ali to je stvar dogovora opština koje su ugrožene radom Termoelektrane, dodala je ministrica.

Sudska presuda

Inače, odlukom Vlade TK-a, utvrđena je obaveza plaćanja naknade za zagađenje zraka. Ova odluka se počela primjenjivati od 1. januara 2002, nakon čega je Termoelektrana 15. februara iste godine uplatila 151.450 KM. Elektroprivreda BiH je kasnije osporila izvršenje ove obaveze, nakon čega je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša 9. juna 2006.  podnijelo tužbu. Nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Tuzli od 3. jula 2009. godine, Elektroprivreda BiH je obavezana isplatiti dug od 2002. do 2006. Ova presuda je potvrđena prije više od mjesec na Kantonalnom sudu Tuzla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik